fbpx

Piernikowe placki jogurtowe z kremem czekoladowym i mandarynkami

by Kucharka w baletkach

Piernikowe placki jogurtowe to placki na bazie jogurtu skyr, które idealnie nadadzą się na przedświąteczny, świąteczny czy poświąteczny czas.

Wiadomo, że pierniki i mandarynka najlepiej smakują właśnie w grudniu. Postanowiłam więc to wykorzystać w fit sposób smażąc przepyszne delikatne sernikowe placki.

Na blogu są już piernikowe placki z serka wiejskiego z mandarynką albo piernikowa owsianka z mandarynką. Konsekwentnie, te fit placki też podałam z mandarynką. W końcu jak można podać coś piernikowego bez mandarynki, jak sobie leżą tuż obok w misce?



Piernikowe placki jogurtowe to placki ekspresowe

Piernikowe placki jogurtowe fit z mandarynkami

Większość moich placków i gofrów jest na bazie twarogu. Lubię je dużo bardziej niż standardowe, bo mają taką pyszną sernikową nutkę. I te placki na bazie jogurtu też mają tą magiczną właściwość.

Sam przepis jest bardzo prosty i wymaga tylko wymieszania składników. Można użyć zarówno naturalnego skyru, jak i waniliowego. Z tym drugim będą słodsze, ale myślę, że nikomu to nie będzie przeszkadzać ;)

Ja swoich placków nie słodziłam, bo po usmażeniu smarowałam je kremem czekoladowym z nutką pomarańczy. Bardzo polecam, bo taki krem tutaj idealnie pasuje. Jednak, jeśli wolisz bez kremu, warto dosłodzić troszkę placki lub podać z miodem, bo mogą być za mało słodkie ;)

Te piernikowe placuszki są też bardzo szybkie do zrobienia. Idealnie więc nadadzą się na szybkie śniadanie, fit podwieczorek czy nawet lekką pokolację ;) Zapraszam, mam nadzieję, że Ci zasmakują! 

Piernikowe placki jogurtowe

Drukuj
Liczba porcji: 2 (10 sztuk) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 315 kalorii 25 g białka, 35 g węglowodanów, 8 g tłuszczy, 2 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 250 g jogurtu typu skyr (naturalny / waniliowy)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej (ok. 40 g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • ew. 1 łyżka erytrytolu / cukru / syropu klonowego dla dosłodzenia
  • ew. 1 łyżka masła klarowanego do smażenia

do podania:

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
  2. Dużą patelnię nagrzewamy i wrzucamy masło (jeśli masz dobrą patelnię nieprzywierającą, można je usmażyć bez dodatku tłuszczu).
  3. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placki. Ogień zmniejszamy na średni i smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony.
  4. Placki przekładamy na talerz. Smarujemy kremem i podajemy z mandarynkami. Smacznego :)

Piernikowe placki jogurtowe z kremem czekoladowym

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close