Wegańska frittata z fasolką szparagową – pieczona i bez jajek

Wiem, że była ostatnio frittata, ale, jak zresztą wspomniałam, to królowa moich letnich obiadów. A poza tym mam dzisiaj frittatę wyjątkową, bo wegańską bez jajek i serów. Szczerze powiedziawszy tak przyzwyczaiłam się do jajecznej wersji, że bałam się, że wegańska z mąką z ciecierzycy nie będzie mi tak smakować. A tutaj niespodzianka, bo pieczona wegańska frittata z fasolką szparagową kompletnie przewyższyła moje oczekiwania i okazała się przepyszna. Chyba po prostu dawno nie używałam mąki z ciecierzycy i zapomniałam, jaka jest pyszna! Pieczona wegańska frittata nie smakuje jak taka z jajek, ale jest przepyszna i śmiało może z nią konkurować. A z sezonową fasolką szparagową pasuje idealnie! I przygotowanie jej jest naprawdę bezproblemowe, więc polecam tym bardziej ;-)

Wegańska frittata z fasolką szparagową

(2-3 porcje – tortownica o średnicy 22 cm)

~ 1 szklanka mąki z ciecierzycy (ok. 125 g)
~ 1 szklanka wody
~ 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
~ ok. 250 g zielonej fasolki szparagowej
~ 1 cebula
~ 1/2 czerwonej papryki
~ 1/2 pęczka natki pietruszki
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oliwy lub oleju

Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski. Wlewamy wodę i wsypujemy płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. 

Od fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze części. Gotujemy w osolonym wodzie ok. 5 minut (nie musi być super miękka, bo jeszcze dojdzie w piekarniku ;-)). Odstawiamy.

Na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli (ok. 2-3 minuty) dodajemy posiekaną w kostkę paprykę i natkę pietruszki. Smażymy 2-3 minuty, aż papryka lekko zmięknie. Dorzucamy fasolkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Solimy i pieprzymy. Odstawimy na 5 minut, żeby lekko przestygło.

Warzywa mieszamy z masą ciecierzycową i przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż będzie dobrze ścięta. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilkę, obkrajamy brzegi i podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Wegańska frittata z fasolką szparagową – pieczona i bez jajek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *