Tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami to jeden z najpiękniejszych tortów, które robiłam.
Napatrzyłam się na różne bajkowe torty w internetach. Nie chcąc być gorsza postanowiłam skorzystać z okazji urodzin mojego taty i przygotować dla niego tort do zadań specjalnych.
Muszę przyznać, że mój tata to prawdziwy słodyczoholik. Co więcej, jeszcze bardzo wybredny i szczery. Tort dla niego więc musiał być prawdziwym królem wśród tortów. Taki, który wybralibyśmy nawet jakby stał obok setki pięknie wyglądających tortów.
Tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami, czyli wyjątkowy przeuroczy tort
Chyba nie mogłam bardziej wpasować się w gusta mojego taty niż przygotowując tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami. Słodki, delikatny, kremowy tort z puszystym biszkoptem. Dodatkowo, z lekko chrupiącymi płatkami migdałów w środku. I co więcej ze słodką polewą o smaku białej czekolady. A dodatkowo jeszcze z podbijącymi jeszcze tą słodką rozpustę pralinkami rafaello i batonikami kinder bueno white.
Tort, który jest absolutnym przeciwieństwem wszystkiego, co fit i zdrowe.
Jednak wart każdej swojej kalorii. Tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami zrobił wrażenie nie tylko na jubilacie. Również goście byli pod wrażeniem, jak się pięknie prezentuje.
Ja za to miałam ogromną frajdę z przygotowania. Jeżeli znajdziecie czas przy najbliższych urodzinach najbliższych bardzo polecam samodzielne upieczenie tortu niż kupienie. Satysfakcja i zabawa gwarantowana. Choć takie cudo warto też przygotować bez okazji ;) Zapraszam :)
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek wody
- 1 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- do nasączenia: herbata owocowa lub czarna / woda kokosowa
Przełożenie:
- 150 g białej czekolady
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 1 śmietan fix lub inny zagęszczacz do śmietany
- 250 g serka mascarpone
- 100 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych
Ganache:
- 70 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
Wierzch:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 śmietan fixu
- 10-12 pralinek rafaello
- 2 kinder bueno white (czyli 4 batoniki)
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, wodę i połowę cukru umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 10 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru. Szpatułką delikatnie łączymy żółtka i białka.
- Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy wszystko szpatułką do połączenia.
- Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Nakłuwamy patyczkiem sprawdzając czy jest suchy, a jeśli tak wyjmujemy i nożem obkrajamy brzegi, żeby biszkopt równo opadł.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Delikatnie nożem skrawamy wierzchnią 'skorupkę' wyrównując całość.
- Kroimy na 3 równe blaty i nasączamy je owocową herbatą, czarną herbatą lub wodą kokosową.
Przełożenie:
- Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej: w rondelku zagotowujemy wodę (ok. 1/2- 1 szklanki) i ustawiamy nad nim miseczkę metalową z połamaną białą czekoladą. Co jakiś czas mieszamy, aż cała czekolada będzie cała płynna. Odstawiamy i zaczynamy działać ze śmietaną.
- W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy śmietan fix.
- Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Dodajemy lekko już przestudzoną białą czekoladę i ponownie miksujemy.
- Na pierwszą część biszkoptu nakładamy 1/3 śmietany. Posypujemy połową płatków migdałowych lekko je dociskając, żeby zatopiły się w śmietanie. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ponownie wykładamy 1/3 śmietany i wykładamy resztę płatków migdałowych. Ponownie lekko je dociskamy. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu.
- Resztą śmietany smarujemy wierzch i boki tortu. Do boków przyklejamy wiórki kokosowe. Całość wstawiamy przynajmniej na 1 godzinkę do lodówki.
Ganache:
- Śmietanę umieszczamy w małym rondelku i lekko podgrzewamy uważając, żeby jej nie zagotować.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Zostawiamy na 1-2 minuty i mieszamy, aż czekolada połączy się ze śmietaną.
- Wylewamy na środek wierzchu tortu i lekko na boki, żeby zrobiły się 'zacieki' (I nie przejmujemy się, że spływa trochę na paterę - w lodówce wszystko zastygnie, a z patery będzie można wszystko ładnie zmyć).
Wierzch:
- Śmietanę ubijamy dodając pod koniec śmietan fix.
- Umieszczamy w szczprycy i robimy małe wieżyczki na torcie (można zrobić też jedną większą po środku i do niej potem poprzyklejać słodycze - ja tak nie zrobiłam, bo dopiero potem pomyślałam, że tak byłoby najlepiej :p).
- Dookoła przyklejamy połówki rafaello, a na środek resztę rafaello i połamane batoniki (tutaj macie duże pole do popisu ;)).
- Gdy juz pięknie przyozdobimy odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny i podajemy. Smacznego :)
4 komentarze
On jest bajkowy <3
Ojej dziękuję bardzo <3
PS Wzbudziłaś moją ogromną ciekawość co to za 17 gier i jedna wdordze xD
Istne dzieło sztuki! :)