fbpx

Tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami

by Kucharka w baletkach

Tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami to jeden z najpiękniejszych tortów, które robiłam.

Napatrzyłam się na różne bajkowe torty w internetach. Nie chcąc być gorsza postanowiłam skorzystać z okazji urodzin mojego taty i przygotować dla niego tort do zadań specjalnych.

Muszę przyznać, że mój tata to prawdziwy słodyczoholik. Co więcej, jeszcze bardzo wybredny i szczery. Tort dla niego więc musiał być prawdziwym królem wśród tortów. Taki, który wybralibyśmy nawet jakby stał obok setki pięknie wyglądających tortów.

Tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami, czyli wyjątkowy przeuroczy tort

Tort rafaello z ganache i pralinkami w całości ze spływającym ganache

Chyba nie mogłam bardziej wpasować się w gusta mojego taty niż przygotowując tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami. Słodki, delikatny, kremowy tort z puszystym biszkoptem. Dodatkowo, z lekko chrupiącymi płatkami migdałów w środku. I co więcej ze słodką polewą o smaku białej czekolady. A dodatkowo jeszcze z podbijącymi jeszcze tą słodką rozpustę pralinkami rafaello i batonikami kinder bueno white.

Tort, który jest absolutnym przeciwieństwem wszystkiego, co fit i zdrowe.

Jednak wart każdej swojej kalorii. Tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami zrobił wrażenie nie tylko na jubilacie. Również goście byli pod wrażeniem, jak się pięknie prezentuje.

Ja za to miałam ogromną frajdę z przygotowania. Jeżeli znajdziecie czas przy najbliższych urodzinach najbliższych bardzo polecam samodzielne upieczenie tortu niż kupienie. Satysfakcja i zabawa gwarantowana. Choć takie cudo warto też przygotować bez okazji ;) Zapraszam :)

Tort rafaello z ganache z białej czekolady i pralinkami

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 28 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 756 kalorii 11b, 59w, 53t, na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek wody
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: herbata owocowa lub czarna / woda kokosowa

Przełożenie:

  • 150 g białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 śmietan fix lub inny zagęszczacz do śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych

Ganache:

  • 70 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady

Wierzch:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 śmietan fixu
  • 10-12 pralinek rafaello
  • 2 kinder bueno white (czyli 4 batoniki)

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, wodę i połowę cukru umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 10 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru. Szpatułką delikatnie łączymy żółtka i białka.
  4. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy wszystko szpatułką do połączenia.
  5. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Nakłuwamy patyczkiem sprawdzając czy jest suchy, a jeśli tak wyjmujemy i nożem obkrajamy brzegi, żeby biszkopt równo opadł.
  7. Odstawiamy do ostygnięcia.
  8. Delikatnie nożem skrawamy wierzchnią 'skorupkę' wyrównując całość.
  9. Kroimy na 3 równe blaty i nasączamy je owocową herbatą, czarną herbatą lub wodą kokosową.

Przełożenie:

  1. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej: w rondelku zagotowujemy wodę (ok. 1/2- 1 szklanki) i ustawiamy nad nim miseczkę metalową z połamaną białą czekoladą. Co jakiś czas mieszamy, aż cała czekolada będzie cała płynna. Odstawiamy i zaczynamy działać ze śmietaną.
  2. W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy śmietan fix.
  3. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Dodajemy lekko już przestudzoną białą czekoladę i ponownie miksujemy.
  4. Na pierwszą część biszkoptu nakładamy 1/3 śmietany. Posypujemy połową płatków migdałowych lekko je dociskając, żeby zatopiły się w śmietanie. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ponownie wykładamy 1/3 śmietany i wykładamy resztę płatków migdałowych. Ponownie lekko je dociskamy. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu.
  5. Resztą śmietany smarujemy wierzch i boki tortu. Do boków przyklejamy wiórki kokosowe. Całość wstawiamy przynajmniej na 1 godzinkę do lodówki.

Ganache:

  1. Śmietanę umieszczamy w małym rondelku i lekko podgrzewamy uważając, żeby jej nie zagotować.
  2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Zostawiamy na 1-2 minuty i mieszamy, aż czekolada połączy się ze śmietaną.
  3. Wylewamy na środek wierzchu tortu i lekko na boki, żeby zrobiły się 'zacieki' (I nie przejmujemy się, że spływa trochę na paterę - w lodówce wszystko zastygnie, a z patery będzie można wszystko ładnie zmyć).

Wierzch:

  1. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec śmietan fix.
  2. Umieszczamy w szczprycy i robimy małe wieżyczki na torcie (można zrobić też jedną większą po środku i do niej potem poprzyklejać słodycze - ja tak nie zrobiłam, bo dopiero potem pomyślałam, że tak byłoby najlepiej :p).
  3. Dookoła przyklejamy połówki rafaello, a na środek resztę rafaello i połamane batoniki (tutaj macie duże pole do popisu ;)).
  4. Gdy juz pięknie przyozdobimy odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny i podajemy. Smacznego :)
Tort rafaello z ganache i pralinkami w całości
Tort rafaello z ganache i pralinkami w całości kawałek

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 11 lutego 2019 - 20:37

On jest bajkowy <3

Odpowiedz
pinkyyy 13 lutego 2019 - 14:02

Ojej dziękuję bardzo <3

Odpowiedz
Ervisha 12 lutego 2019 - 18:01

PS Wzbudziłaś moją ogromną ciekawość co to za 17 gier i jedna wdordze xD

Odpowiedz
Natalia 13 lutego 2019 - 16:33

Istne dzieło sztuki! :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close