fbpx

Owocowy torcik z bananami, malinami i śmietanką

by Kucharka w baletkach

Owocowy torcik z bananami, malinami i śmietanką to torcik, który lubi każdy.

Banany i maliny to połączenie, które poznałam w liceum. Pamiętam, że po któreś z próbnych matur poszłam do swojej ulubionej kawiarni i wzięłam sobie właśnie koktajl malinowy z bananami. I on był taki pyszny!

W moim domu w tamtym czasie nie jadało się za bardzo malin, a tym bardziej koktajli. Jedyny zmiksowany twór, który mógł zostać nazwanym koktajlem była mieszanka truskawek i mleka, które mama dla nas przygotowywała i których zawsze unikałam ;) Jednak, ten koktajl to już była inna historia, a połączenie banana i malin sprawiło, że zaakceptowałam maliny.

Dzisiaj przygotowuję z nich pyszny fit koktajl malinowy z serkiem wiejskim, ale lubię wykorzystywać je też w ciastach, jak ekspresowe brownies z malinami czy torty na bazie biszkoptu z kremem, jak przepis, który mam dla Ciebie dzisiaj.

Owocowy torcik z bananami, malinami i śmietanką

Owocowy torcik z bananami i malinami w przekroju

Taki torcik na bazie biszkoptu ze śmietanką, malinami i bananami świetnie sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji. Ja zrobiłam go dla gości, ale czasem warto po prostu upiec ciasto bez powodu. A to ciasto, gwarantuję, że zasmakuje każdemu.

Wygląda bardzo niewinnie, ale połączenia tutaj to coś cudownego. Delikatny słodki puszysty biszkopt, dżem morelowy i truskawkowy, a do tego banany, maliny i biała czekolada na wierzchu? Myślę, że nawet nie muszę silić się na długi opis, bo to już samo w sobie brzmi pysznie ;)

Nie przedłużając więc zapraszam na pyszny torcik z bananami, który polubi każdy :)

Owocowy torcik z bananami, malinami i śmietanką

Drukuj
Liczba porcji: 16 (blaszka 20x20 cm lub tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 277 kalorii 4 g białka, 39 g węglowodanów, 12 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przełożenie:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g malin
  • 1/2 słoiczka dżemu morelowego/brzoskwiniowego
  • 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
  • 1 duży banan
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (ok. 50 g)

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka oddzielamy od białek i rozdzielamy na 2 duże miski. Do żółtek dodajemy 0,5 szklanki cukru i wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach miksera, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
  3. Białka ubijamy z reszta cukru, aż powstanie lśniąca sztywna piana. Dodajemy do ubitych żółtek i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką. Całość przelewamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczone - w razie potrzeby trzymamy dłużej, ale przykrywamy wierzch dodatkowym arkuszem papieru do pieczenia, żeby się nie spiekł.
  6. Wyjmujemy i studzimy.
  7. Nożem delikatnie ścieramy wierzchnia warstwę biszkoptu (taka miękką "skorupkę") i kroimy na 3 części.

Przełożenie:

  1. Śmietankę ubijamy mikserem, a pod koniec dodajemy cukier puder.
  2. Na pierwszej części biszkoptu rozsmarowujemy równomiernie dżem truskawkowy.
  3. Następnie rozkładamy przekrojone na polówki maliny.
  4. Rozsmarowujemy 1/3 śmietanki. Przykrywamy druga częścią biszkoptu.
  5. Rozsmarowujemy dżem morelowy i rozkładamy równomiernie pokrojonego na plasterki banana. Rozsmarowujemy kolejna 1/3 część śmietanki. Przykrywamy ostatnia częścią biszkoptu.
  6. Z wierzchu i po bokach smarujemy torcik resztą śmietanki.
  7. Czekoladę ścieramy i obklejamy tort po bokach. Schładzamy przynajmniej jedna godzinę w lodowce i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

claire 18 lipca 2016 - 17:05

Wspaniały przepis, ja też najbardziej lubię takie biszkoptowo- śmietankowe :)

Odpowiedz
Ania S 18 lipca 2016 - 19:55

Wygląda super :) Biszkopty ze śmietanką to chyba moje ukubione ciasta :)

Odpowiedz
Ervisha 19 lipca 2016 - 10:49

Cudowny :)

Odpowiedz
Jud 19 lipca 2016 - 14:29

Smakowite połączenie, wygląda super :)

Odpowiedz
Anonimowy 25 września 2016 - 17:37

A czy moge prosic o male wyjasnienei Co chodzi o smietanke to ja kladziemy naturalna cz jeszcze trzeba ja jakos przyzadzic.Przepraszam ale jakos nie zrozumialam Prosze o odpowiedz.Helena

Odpowiedz
admin 26 września 2016 - 19:05

Śmietankę 30% ubijamy mikserem, aż stanie się gęsta, a następnie dodajemy cukier puder. Miksujemy ponownie i tak przygotowaną przekładamy biszkopty. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne, a jeżeli niech Pani da znać ;) Pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close