Wegańska frittata z bobem musiała w końcu zagościć w mojej kuchni. Co roku w sezonie letnim moja kuchnia przeżywa zatrzęsienie frittatami i farinatami. Na blogu zresztą można już znaleźć takie perełki jak frittata z fasolką szparagową, wegańska frittata z fasolką szparagową czy frittata z bobem i fetą. Dzisiaj natomiast przyszła kolej na roślinną wersję tej ostatniej.
Uważam, że frittaty i farinaty są idealnym rozwiązaniem na lato. Nie tylko dlatego, że świetnie pasują do nich warzywa letnie jak fasolka szparagowa, bób, szparagi, a nawet bakłażan. Dodatkowo, robi się je bardzo szybko i łatwo – nie trzeba długo stać w kuchni, co każdy powinien docenić w takie temperatury ;)
Tym razem przed Wami przepyszna sezonowa bardzo sycąca pieczona wegańska frittata z bobem. Jest to chyba najbardziej sycąca roślinna frittata, którą jadłam w życiu. Szczerze powiedziawszy, mimo, że jem dużo objętościowo, kawałek takiej podany z podsmażoną kaszą i warzywami to dla mnie małe wyzwanie. A wszystko za sprawą bobu.
Nie wiem jak mogłam przeżyć całe dzieciństwo bez jedzenia bobu. W mojej rodzinie w ogóle nie był jedzony. Sama kupiłam go dopiero chyba w gimnazjum. Jednak, prawdziwie rozbobowałam się dopiero na studiach. Uwielbiam bób właśnie za tą jego mięsistość, delikatny smak i sytość. A połączenie go z ciecierzycą jeszcze potęguje ten efekt ;)
Zapraszam więc do spróbowania – wegańska pieczona łatwa frittata z bobem przed Wami. Idealna na letni obiad, zdrową kolację czy na piknik, bo smakuje też świetnie na zimno ;)

SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy (ok. 200 g)
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- ok. 250 g nieobranego bobu (ok. 200 g obranego)
- 1 mała cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski. Wlewamy wodę i wsypujemy płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
- Bób obieramy ze skórki.
- Na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy się zeszkli (ok. 2-3 minuty) dodajemy bób i szczypiorek. Smażymy 2-3 minuty, aż bób lekko zmięknie. Solimy i pieprzymy. Odstawimy na 5 minut, żeby lekko przestygło.
- Warzywa mieszamy z masą ciecierzycową i przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
- Pieczemy ok. 30-35 minut, aż będzie dobrze ścięta. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilkę, obkrajamy brzegi i podajemy. Smacznego :)

