fbpx

Dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem

by Kucharka w baletkach

Dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem pojawiły się już na moim Instagramie. Jeżeli jesteście tam ze mną, na pewno już je widzieliście.

U mnie ostatnio dynia to codzienność. Szczerze powiedziawszy ciężko mi przypomnieć sobie dzień, kiedy nie jadłam dyni ;) Jednak, kocham dynię. Dla mnie im więcej dyni tym lepiej, więc na pewno nie raz się tu jeszcze pojawi.

Na blogu zresztą dział dyniowy jest już dość bogaty. Można znaleźć pyszną pieczoną owsiankę z dynią na śniadanie, dyniowy ramen na obiad czy zupę krem z dyni na kolację.

Dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem najlepsze i najłatwiejsze

Dzisiaj natomiast zapraszam na cudowne dyniowe placki. To placki, które są jednymi z najłatwiejszych placków na świecie. Do ich przygotowania bowiem potrzebujemy zaledwie 2 składników!

Kiedy robiłam ciasto nie byłam absolutnie przekonana, że wyjdzie. Ostatnio też musiałam porzucić moją ukochaną patelnię teflonową na rzecz nowej. Jednak, te dwuskładnikowe placki z dyni z jabłkiem usmażyły się wręcz idealnie.

Co więcej, są takie łatwe, a jednocześnie jedne z najlepszych placków dyniowych, które jadłam w życiu. Do ich zrobienia polecam użycie dyni piżmowej. Ma przyjemny lekko karmelowo-orzechowy posmak, który idealnie komponuje się z cynamonem i jabłkami. Jednak, równie dobrze sprawdzi się dynia hokkaido.

Polecam bardzo na śniadanie, podwieczorek czy kolację :)

Dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 180 kalorii 10b, 30w, 5t, 3bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 300 g puree z dyni piżmowej lub hokkaido (ok. 400 g surowej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jabłko (ok. 200 g)

PRZYGOTOWANIE

  1. Surową dynię pieczemy do miękkości w 200 stopniach. Wyjmujemy, studzimy lekko i blendujemy na puree.
  2. Do puree dodajemy jajka i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
  3. Jabłko obieramy i kroimy na plasterki.
  4. Na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię łyżką wykładamy porcje ciasta. Do każdego przylepiamy plasterki jabłka i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu po ok. 1-2 minuty.
  5. Podajemy z twarożkiem / jogurtem / masłem orzechowym / syropem klonowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 6 listopada 2018 - 19:57

Kiedy czasem jadłam jeszcze jajka od czasu do czasu robiłam podobne ale z samych jabłek lub bananów. Dynia na pewno dodaje smaku :)

Odpowiedz
Natalia 7 listopada 2018 - 10:57

Im więcej dyni tym lepiej – w 100% się zgadzam :) U mnie dynia również praktycznie codziennie :D

Odpowiedz
Marta 29 listopada 2020 - 08:06

Uwielbiam je! u mnie też coraz więcej dyni :)

Odpowiedz
Ola 1 grudnia 2020 - 07:35

Banalnie prosty przepis. Spróbuje go odtworzyć w wolnym czasie

Odpowiedz

Skomentuj

Close