fbpx

Gofry z bobu, czyli idealna sezonowa przekąska lub śniadanie na sezon bobowy

by Kucharka w baletkach

Gofry z bobu wpadły mi do głowy, kiedy usilnie starałam wymyślić się coś czego z bobu jeszcze nie robiłam. Uwielbiam pastę czy krem z bobu, sałatkę z bobu i mięty, sałatkę z jajkiem i bobem, falafele z bobu czy tarty z bobem. Jednak, potrzebowałam czegoś nowego, świeżego i to właśnie dostałam.

Szczerze powiedziawszy, nie umiem wyobrazić już sobie składnika czy produktu, z którego nie zrobiłabym gofra. Po wydaniu e-booka Gofrowe love, nie ma chyba już dla mnie gofrów niemożliwych. Więc gofry z bobu musiały się tutaj również pojawić.

Gofry są bardzo łatwe do zrobienia, są mięciutkie w środku i mięsiste dzięki bobowi, lekko chrupiące na zewnątrz. Mają delikatny smak podkręcony nieco miętą i chili. Idealnie pasują do maczania w sosie czosnkowym, co Wam serdecznie polecam.

Ten przepis na gofry bobowe to właściwie baza, z której możecie korzystać i puścić wodze wyobraźni. Warto popróbować sobie z różnymi serami czy nawet innymi ziołami. Ja postawiłam tym razem na prostotę, ale właśnie próbowanie i kombinowanie w kuchni sprawia, że gotowanie jest super ;)

Drukuj

Gofry z bobu

Liczba porcji: 8 małych sztuk Czas przygotowania: Wartości odżywcze 79 kalorii, 5b, 10w, 3t, 0,5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 300 g bobu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 50 g)
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 garść świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy / oleju do natłuszczenia gofrownicy

PRZYGOTOWANIE

  1. Bób obieramy, a następnie gotujemy do miękkości ok. 8-10 minut. Odstawiamy na 5 minut. 
  2. Bób wrzucamy do miski razem z resztą składników. Miksujemy blenderem do połączenia. 
  3. Łyżką wykładamy porcje ciasta na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Smażymy 3-4 minuty, aż gofry się ładnie zarumienią i zrobią chrupiące. 
  4. Podajemy jako przekąskę albo dodatek do dania głównego. Świetnie pasują do sosu czosnkowego lub pomidorowego. W wersji na bogato warto podać je z jajkami w koszulkach albo z serem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Dorota 20 lipca 2021 - 10:00

Hmm ciekawe takich jeszcze nie jadłam. Skradnę przepis :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 21 lipca 2021 - 11:09

Bardzo dziękuję i polecam, są naprawdę pyszne :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close