Risotto z kurczakiem, marchewkami i groszkiem

Pierwsza wersja risotto, jaką kiedykolwiek robiłam i zdecydowanie mój faworyt. Jest naprawdę przepyszne i bije na głowę wszelkie wariacje ryżowe, jakie podają w restauracjach. Marchewka z groszkiem (tylko nie kupujcie gotowych mieszanek, bo są wstrętne!) to połączenie już sztandarowe, a z ryżem i kurczakiem smakują wyśmienicie. Taki przyjemny i bezstresowy obiad na ten zimny dzień. I sama idea robienia risotto jest taka kojąca. Wystarczy stać i mieszać, a wszystko powolutku samo dochodzi, a efekt jest zniewalający. Jedno z najlepszych i zarazem najprostszych potraw, jakie robiłam. Bardzo polecam :)

 Risotto z kurczakiem, marchewkami i groszkiem (2 porcje)

~ 100 g ryżu do risotto (arborio)
~ 1 duża cebula
~ 2 duże marchewki
~ 2 duże garście groszku mrożonego
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego (z kostki może być)
~ 2 łyżki śmietany (ew. mleka)
~ sól, pieprz
~ przyprawa do kurczaka
~ 1 łyżka oliwy

Na oliwie podsmażamy cebulę. Dorzucamy pokrojonego i przyprawionego kurczaka. Smażymy do miękkości kurczaka. Wsypujemy ryż i chwilkę smażymy. Wlewamy bulion. Ogień zmniejszamy na średni i dusimy pod przykryciem. W trakcie dorzucamy pokrojone marchewki i groszek. Dusimy wszystko do miękkości ryżu mieszając od czasu do czasu (w razie konieczności dolać troszkę wody). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną/mlekiem. Podajemy od razu. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Risotto z kurczakiem, marchewkami i groszkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *