fbpx

Sernik marmurkowy z nutellą

by Kucharka w baletkach

W ten weekend już tradycyjnie i słodko u nas, więc wjechał na stół przepyszny sernik. Pamiętam, że mama dojrzała sernik marmurkowy w jakiejś gazecie i już chyba w maju powiedziała, że jak wrócę to mam taki upiec i nawet zostawiła mi przepis. I, co prawda z lekkim (dwumiesięcznym… ;p) opóźnieniem, ale w końcu został upieczony i to jeden z tych mniej klasycznych, ale wciąż cudownych serników, które z moimi rodzicami bardzo lubimy :) Przepisów na serniki marmurkowe krąży wiele, ale ja zdecydowałam się na wypróbowanie takiego z dodatkiem nutelli. Nie dość, że użycie jej to duże ułatwienie (zamiast bawienia się w roztapianie czekolady) to charakterystyczny posmak nutelli pasuje tutaj idealnie. I choć sama wielką fanką tego czekoladowego kremu nie jestem to w tym serniku wypada idealnie. A całość wychodzi przyjemnie słodka, puszysta i niezwykle smaczna. A do tego na stole taka ładna sernikowa zebra wygląda przepięknie :) Jeżeli chcecie możecie zrobić całość na czekoladowym spodzie, ja tym razem pominęłam ;)

Sernik marmurkowy

  (tortownica o średnicy 28 cm)

~ 5 jajek
~ 0,5 szklanki cukru pudru
~ 1 kg twarogu półtłustego zmielonego
~ 100 ml kremówki
~ 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
~ 150 g nutelli

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Po ok. 8 minutach dodajemy twaróg i miksujemy na zmniejszonych obrotach do połączenia. Na koniec dodajemy budyń i ekstrakt z wanilii.

Osobno ubijamy śmietanę kremówkę i delikatnie łączymy z masą serową.

Następnie masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy nutellę i miksujemy do połączenia.

Zaczynamy wykładać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę: raz łyżka jasnej masy, raz ciemnej zaczynając od środka blaszki i tak do wyczerpania. Lekko stukamy blaszką o blat, żeby całość ułożyła się w miarę poziomo (i nie było górki na środku).

Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, jeżeli już gotowy wyjmujemy i studzimy (i nie przejmujcie się jak opadnie, to się zawsze dzieje ;)). Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Gabriela Borowiec 30 sierpnia 2015 - 08:36

sernik prezentuje się bardzo smacznie :)

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 30 sierpnia 2015 - 08:58

wygląda świetnie!

zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) https://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

Odpowiedz
Olga Pi 30 sierpnia 2015 - 13:50

Świetnie wygląda! Z Nutellą musi być pyszny:)

Odpowiedz
Ania S 31 sierpnia 2015 - 19:26

Wygląda przepysznie :) Ja akurat bardzo lubię Nutellę samą w sobie (jednak do uzależnienia mi daleko :P), a w takim serniku na pewno sprawdziła się świetnie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close