fbpx

Bezglutenowe wegańskie krakersy z kaszy jaglanej

by Kucharka w baletkach

Kasza jaglana to zdecydowanie jedna z moich ulubionych kasz i naprawdę nie mam pojęcia, jak kiedyś mogłam bez niej żyć. Dzisiaj gotuję ją do obiadu (super pasuje do drobiu, wszystkich kotletów warzywnych, falafeli czy do sałatki), robię z niej pizzę albo nawet tartę, smażę z niej placki na wytrawnie lub z jabłkiem na słodko, piekę z niej pasztety albo burgery i wiele innych wspaniałych potraw. Ale nie sądziłam, że kiedykolwiek będę robić bezglutenowe wegańskie krakersy z kaszy jaglanej. Ale zainspirowała mnie Smakoterapia i powstały takie fajne krakersy. Moja wersja ma lekko inne proporcje i więcej przypraw oraz używam innej mąki, ale krakersy i tak wyszły super chrupiące i przesmaczne. Koniecznie pamiętajcie o przepłukaniu kaszy jaglanej – ja tego nie robię prawie nigdy, ale żeby te krakersy wyszły smaczne trzeba pozbyć się tej charakterystycznej goryczki. A na weekendowe leniuchowanie albo spotkania nadadzą się idealnie. Polecam – bezglutenowe wegańskie krakersy z kaszy jaglanej przed Wami :-)

Bezglutenowe wegańskie krakersy z kaszy jaglanej

~ 100 g kaszy jaglanej
~ 100 g mąki ryżowej
~ 1 łyżeczka papryki wędzonej
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ 1 łyżeczka soli
~ solidna szczypta pieprzu

Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą, a następnie gotujemy do miękkości. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Kaszę miksujemy dokładnie blenderem z mąką wymieszaną z przyprawami do połączenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wałkiem rozwałkowujemy na płaski placek o grubości ok. 3 mm. Pieczemy ok. 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i nożem wykrajamy z upieczonego placka kwadraciki lub trójkąty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż krakersy zrobią się chrupiące. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Przed podaniem warto posypać papryką wędzoną. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervi 5 lutego 2020 - 14:24

Śweitny pomysł na chrupacza :)

Odpowiedz
Asia 23 czerwca 2021 - 20:52

Czy zamiast mąki ryżowej można dać kukurydziana lub orkiszowa?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 24 czerwca 2021 - 06:43

Myślę, że tak :) Orkiszowa na pewno będzie ok, a kukurydziana też powinna :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close