fbpx

Shepherd’s pie, czyli tradycyjna zapiekanka pasterska – najbardziej znana brytyjska potrawa

by Kucharka w baletkach

Jak zapowiedziałam dzisiaj klasyk kuchni brytyjskiej, o którym przypomniał mi Kevin Aiston w swojej książce, którą przeglądałam w sklepie – shepherd’s pie, czyli tradycyjna zapiekanka pasterska. To mięsno-ziemniaczana zapiekanka, którą przyrządza się w Wielkiej Brytanii już długie lata, a każda angielska gosposia ma swój sprawdzony i niezawodny przepis. A istnieją też różne wariacje na temat Shepherd’s pie – jeżeli zamiast jagnięciny użyjemy wołowiny mamy wtedy Cottage pie, a spód często jest też robiony z ryby – tak zwany Fish pie. Na blogu pokazywałam Wam też zweganizowaną wersję z soczewicą i moją zapiekankę ze spodem z kurczaka i szpinaku i puree batatowym. Ale tradycyjna zapiekanka pasterska już jest przepyszna i warto jej spróbować – pyszne puree ziemniaczane oraz smakowity i aromatyczny spód. U nas to był pierwszy raz od niepamiętnych czasów, kiedy sięgnęliśmy po jagnięcinę i choć raczej unikam takiego mięsa, to w tym wypadku jednak zrobiłam wyjątek. Niektórych rzeczy po prostu trzeba spróbować ;)

Shepherd’s pie, czyli tradycyjna zapiekanka pasterska

Puree:
~ 500 g ziemniaków 
~ 1 łyżka masła
~ 2-3 łyżki mleka
~ sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odcedzamy i ugniatamy na jednolitą masę. Umieszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy na małym ogniu uważając, żeby nie przypalić, aż uzyskamy kremowe puree (to będzie dosłownie moment ;)). Solimy i pieprzymy. Odstawiamy.

Mięsny spód:
~ 250 g mielonego mięsa z jagnięciny (do cottage pie, zapiekanki wiejskiej: wołowiny)
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 duża starta marchewka (ok. 200 g)
~ 1/2 szklanki bulionu
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
~ 1-2 łyżki sosu worcestershire (jeżeli nie macie użyjcie sosu sojowego ;))
~ 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
~ sól, pieprz

Posiekaną w pióra cebulę oraz posiekany drobniutko czosnek podsmażamy z posolonym i popieprzonym mięsem. Całość polewamy sosem worcestershire.  Po kilku minutach dodajemy marchewkę i dusimy, aż zmięknie. Następnie wlewamy bulion, wino, dodajemy przecier i tymianek. Dusimy kilka minut (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody lub dodajemy więcej przecieru). Solimy i pieprzymy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu łyżka po łyżce układamy ziemniaczane puree (uważajcie, żeby warstwy się nie zmieszały ;)). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut.

~ 2-3 łyżki startego parmezanu (lub cheddara)
~ garść posiekanej natki pietruszki

Na wierzchu posypujemy natką i serem. Pieczemy jeszcze 10 minut i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Patysia z ZanimZjesz 12 lutego 2015 - 12:11

Wow, wygląda super, na pewno jest też bardzo smaczne. Zapisuję, wypróbuję ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close