fbpx

Tort pomarańczowy z kremem, czarną porzeczką, karmelizowaną pomarańczą i chrupiącymi migdałami

by Kucharka w baletkach

Tort pomarańczowy z kremem, czarną porzeczką, karmelizowaną pomarańczą i chrupiącymi migdałami to idealny tort urodzinowy albo tort świąteczny. Choć nie ma w nim piernikowej nuty, to karmelizowane pomarańcze i czarna porzeczka i sam biszkopt pomarańczowy sprawiają, że idealnie pasuje właśnie na zimę.

U mnie w domu największą popularnością cieszą się właśnie torty z kremem na bazie śmietanki. Stąd na blogu wysyp takich właśnie przepisów na torty. Zazwyczaj jest to jasny biszkopt, śmietanka z dodatkiem białej czekolady i maliny albo truskawki. Czasem zaszaleję i pokuszę się o czekoladowe smaki. A jak już mam absolutnie dość to robię krem pistacjowy i więcej jest dla mnie (bo moi bracia nie tkną niczego co nowe, a na pewno nie zielone ;)).

Jednak, wizyta w sklepie z piernikami w Toruniu, czyli moim rodzinnym mieście, zainspirowała mnie do takiego bardziej oryginalnego, ale cudownie pysznego tortu. Bo ten oto cudowny tort pomarańczowy z kremem, czarną porzeczką, karmelizowaną pomarańczą i chrupiącymi migdałami to prawdziwy rarytas.

Tort pomarańczowy z kremem, czarną porzeczką, karmelizowaną pomarańczą i chrupiącymi migdałami to tort z biszkoptu z pomarańczą

W tym sklepie bowiem leżała mała książka z przepisami i był tam podobny tort z dodatkiem pierników. Inspirując się więc tamtym, robiłam własną wersję bez pierników, ale cudownie pyszną i równie piękną.

Choć patrząc na listę składników może się wydawać, że to skomplikowany tort, to jego przygotowanie jest naprawdę sprawne. Jest co prawda kilka elementów, które składają się na ten tort. Jednak, każdy etap przygotowania jest łatwy i przyjemny. I nawet początkujący domowi cukiernicy powinni sobie poradzić.

Biszkopt tutaj jest jednym z oryginalniejszych biszkoptów, które jadłam. Jest nieco cięższy niż tradycyjny przez dodatek masła i pomarańczy. Jednak, zachowuje swoją delikatną naturę, a do tego ma maślano-pomarańczowy posmak, który świetnie współgra z resztą składników.

Poza tym, dużo mamy tutaj karmelizowania, bo będziemy karmelizować i pomarańcze i migdały na wierzchu. Jednak, zapewniam, że nie jest to nic trudnego, a największym problemem tutaj będzie obranie pomarańczy z białych błonek.

Dodatkowo, pamiętaj, żeby przygotowanie kremu zacząć dopiero, kiedy biszkopt, pomarańcze i migdały ostygną. Zapraszam :)

Tort pomarańczowy z kremem

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 455 kalorii 7B, 43W, 29T, 2 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto pomarańczowe:

  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 1 słoiczek konfitury porzeczkowej (ok. 240 g)

Karmelizowana pomarańcza:

  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 duża pomrańcza

Krem z białą czekoladą:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady

Chrupiące migdały:

  • 2 łyżki cukru
  • 50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE

Ciasto pomarańczowe:

  1. Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż zrobi się płynne. Studzimy. 
  2. Pomarańczę dokładnie szorujemy i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok (powinno wyjść przynajmniej 1/2 szklanki).
  3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ok. 5-8 minut.
  4. Dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia.
  5. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym piekarniku.
  6. Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.

Karmelizowana pomarańcza:

  1. Pomarańczę dokładnie obieramy ze skórki, a następnie z cienkich białych błonek.
  2. Na patelnię wrzucamy cukier oraz wodę, podgrzewamy na małym ogniu, aż się ładnie połączą.
  3. Wrzucamy cząstki pomarańczy i mieszamy. Trzymamy na małym ogniu, aż wyparuje woda, a pomarańcza wchłonie płyn. Studzimy.

Chrupiące migdały:

  1. Na patelni umieszczamy cukier i na małym ogniu zaczynamy go podgrzewać. Najpierw się zbryluje, ale potem powstanie piękny złocisty sos, do którego wrzucamy płatki migdałowe (uważajmy, żeby nie przypalić karmelu, bo będzie nieładny i niesmaczny!).
  2. Wszystko szybko mieszamy i trzymamy na ogniu do zarumieniania migdałów (to będzie dosłownie chwilka).
  3. Przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Gdy ostygnie umieszczamy w woreczku i wałkujemy, aż staną się sypkie.

Krem biała czekolada:

  1. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w rondelku zagotowujemy troszkę wody, ustawiamy nad nim mniejszy rondelek, w którym umieszczamy czekoladę i pozwalamy parze wodnej rozgrzać mniejszy rondelek i stopić czekoladę, mieszając co jakiś czas). Odstawiamy na 3-4 minuty i zaczynamy ubijać śmietanę.
  2. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy serek miksując do połączenia.
  3. 3 partiami dolewamy czekoladę miksując za każdym razem.

Wykończenie:

  1. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy konfiturę, a następnie wykładamy cząstki pomarańczy.
  2. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy drugim lekko dociskając.
  3. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarowujemy krem wyrównując.
  4. Boki i wierzch tortu posypujemy chrupiącymi migdałami (warto robić to na dużej stolnicy, żeby większość migdałów nie skończyła na ziemi, ale na blacie ;)).
  5. Całość schładzamy 2 godziny w lodówce i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 24 lutego 2018 - 17:05

Ten torcik wygląda cudownie ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close