Jabłkowe ciasteczka owsiane z daktylami to zdrowe owsiane ciastka bez cukru, których nie można nie lubić.
Zawsze, kiedy jestem na weekend w domu moi rodzicie liczą, że upiekę jakieś ciasto albo ciastka. Nawet ich za bardzo za to nie winię. Kiedy byłam w liceum piekłam ciasta każdego sobotniego poranka.
Nie były to jakieś tam ucierane ciasta w 5 minut albo chlebki, które polegają na zmieszaniu składników łyżką. Choć muszę przyznać, że takie w swoim mieszkaniu robię non-stop teraz i je uwielbiam! Wtedy były to natomiast tylko wymyślne przekładańce, torty bezowe, tarty z bezą, torty na bazie biszkoptu, warstwowe desery, klasyki typu Fale Dunaju albo placek królewski, snikersy albo ciasta bez pieczenia typu 3 bit.
Pamiętam, że uwielbiałam to robić! I te prawie 3 lata spędzone na pieczeniu sprawiły, że teraz żadne ciasto mi nie straszne i naprawdę rzadko zdarza się, żeby jakieś ciasto mnie nie słuchało i nie robiło się, jak powinno. Teraz już tyle nie piekę. Studenckie czasy nie są niestety zbyt pro-cukiernicze. Piekę więc na specjalne okazje typu urodziny albo kiedy mam specjalne zamówienie od moich najbliższych.
Podczas ostatniego weekendu udało mi się upiec 2 ciasta (2 ciasta na bazie biszkoptu ze śmietanką z mascarpone z porzeczkami i białą czekoladą oraz z jabłkami i gorzką czekoladą) i ciastka.
Jabłkowe ciasteczka owsiane z daktylami to idealne zdrowe ciastka bez cukru

Jednak, z uwagi na to, że moi rodzice od długiego już czasu zarzekają się, że porzucają słodycze na dobre na zachętę upiekłam dla nich zdrowe jabłkowe ciastka owsiane bez cukru. Idealnie równoważyły słodycz i delikatność ciast biszkoptowych.
Ciasteczka owsiane bez cukru są sycące, miękkie, z wyraźną nutą daktyli, cynamonu i jabłek. Mamy tutaj minimum składników. Jednak, tak cudownie zestawionych, że tworzą razem naprawdę pyszne zdrowe ciastka.
Ja generalnie uwielbiam ciasteczka owsiane, a te jabłkowe ciasteczka owsiane bez cukru są jednymi z najlepszych, które jadłam kiedykolwiek. Na weekend, na tydzień, na przekąskę, na drugie śniadanie – nadadzą się idealnie. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 100 g suszonych daktyli
- 2 jabłka (po obraniu i bez ogryzka ok. 250 g)
- 200 g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z wody i miksujemy blenderem na jednolity mus daktylowy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Lekko odciskamy z soku. Mieszamy z musem daktylowym.
- Dodajemy płatki, proszek, cynamon i jajko. Mieszamy dokładnie.
- Następnie łyżką nabieramy porcje ciasta i w dłoniach formujemy ciastka.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)
