fbpx

Wegańska wigilia – 15 propozycji na najlepsze roślinne wigilijne dania

by Kucharka w baletkach

Tak jak tradycyjne wielkanocne śniadanie wydaje mi się dość trudne dla wegan, bo, poza chlebem, chyba nie ma w niej absolutnie nic (oczywiście z typowych wielkanocnych potraw), które mogliby zjeść, tak wigilijna kolacja jest już bardziej przyjazna roślinożercom i nawet na typowo tradycyjnej znajdą coś dla siebie (chyba, że nie przepadają a kapustą i grzybami jak ja ;-)).

Jednakże, istnieją też wspaniałe roślinne wigilijne dania inspirowane tradycyjnymi potrawami, dzięki którym wegańska wigilia może być jeszcze smaczniejsza, ciekawsza, a Wy możecie zaskoczyć swoimi nowatorskimi pomysłami bliskich.

Zebrałam więc dla Was najlepsze potrawy na wegańską wigilię – zarówno te tradycyjne, jak i te nowatorskie, żeby ta kolacja była naprawdę wyjątkowa. A w tym pechowym 2020 chyba każdy z nas potrzebuje troszkę dopieszczenia ;-)

Wegańska wigilia – 15 propozycji na najlepsze roślinne wigilijne dania

1# Barszcz na zakwasie

Nie ma bardziej wyjątkowego barszczu niż barszcz na zakwasie, więc warto wstawić zakwas na barszcz wigilijny 6-7 dni przed świętami i ugotować przecudowny aromatyczny barszcz jak za dawnych czasów :-) A taki barszcz jest 100% na warzywach, więc weganie mogą spokojnie się nim cieszyć.

2# Uszka z kapustą i grzybami

U mnie w rodzinie niestety nie ma tradycji jedzenia barszczu z uszkami, więc co roku nadrabiam to na mojej przyjacielskiej wigilii i nie wyobrażam sobie okresu świątecznego bez nich. A uszka z kapustą i grzybami nie dość, że są wegańskie to jeszcze robi się je super z najbliższymi, są mięciutkie i najlepiej jak ich najwięcej ;-)

3# Pierogi z kapustą i grzybami

Korzystając z przepisu na uszka i wycinając nieco większe kółka można od razu zrobić pierogi z kapustą i grzybami, które w większości domów są pozycją obowiązkową. Podane z zasmażaną cebulą zazwyczaj znikają pierwsze ze stołu, a są 100% roślinne :-)

4# Krem grzybowy

Kiedy byłam mama moja ciocia gotowała zabielaną zupę grzybowa, ale ja poszłam krok dalej i stworzyłam przecudownie grzybowy aromatyczny wegański krem grzybowy z nerkowcami i mlekiem roślinnym. Jest gęsty, wyrazisty i sycący. Fani grzybów będą wniebowzięci :-)

5# Seleryba

Seleryba stała się już tak popularna, że właściwie to taki roślinny wigilijny klasyk. Ja jednak polecam ją upiec w przepysznej panierce z mąki z ciecierzycy, a wcześniej chociaż na jedną noc zamarynować w sosie sojowym i wodorostach seler, bo wtedy stanie się naprawdę aromatyczny i cudownie morski, a sama seleryba naprawdę będzie rybna ;-)

6# Seleryba po grecku

Wykorzystując za to nadmiar upieczonej seleryby warto zrobić z niej wigilijny klasyk w roślinnej wersji, czyli selerybę po grecku. Ja jestem psychofanką ryby po grecku i 3/4 półmiska zawsze ląduje w moich ustach, więc czuję się trochę rybnogrecką ekspertką i z dumą mogę powiedzieć, że ta seleryba po grecku naprawdę przypomina oryginał i smakuje przecudownie.

7# Tofu po grecku

A jeżeli nie macie nadmiaru seleryby albo wolicie pójść w tofu, to równie smacznie wypada tofu w wersji po grecku. W moim odczuciu ma konsystencję mniej rybną niż pieczony seler, ale nori nadaje fajny rybny posmak, tofu wchłania aromaty i całe tofu po grecku smakuje pysznie.

8# Boczniaki po kaszubsku

Nigdy nie byłam fanką śledzi, więc w ostatnim roku wymyśliłam sobie śledzie z boczniaków i wyszły przepyszne. Boczniaki są mięciutkie, aromatyczne, otulone sosem i trzeba się powstrzymywać, żeby nie zjeść całego słoika przed wigilią ;-)

9# Bakłażany po żydowsku

U nas w domu typowo wigilijną potrawą jest też karp po żydowsku, który jest naprawdę udanym sposobem na karpia. A żeby stworzyć wersję roślinną proponuję zastąpić karpia cudownie mięsistym bakłażanem w lekkiej panierce. Wychodzi przesmacznie, lekko słodko i pysznie.

10# Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to po prostu pyszna prosta kapusta z grochem w 100% roślinna, którą znają na pewno mieszkańcy Kujaw. U mnie pojawia się regularnie co roku w wigilię, choć mama od lat zarzeka się, że jej nie będzie, bo jest zbyt ciężka. Ale rok w rok jest, bo jest po prostu pyszna ;-)

11# Pasztet z soczewicy ze śliwką

W moim odczuciu wegańskie pasztety są dużo smaczniejsze niż tradycyjne mięsne, a do tego idealnie nadają się na bezmięsną wieczerzę wigilijną. Dla mnie najlepszym roślinnym pasztetem na wigilię jest wersja z soczewicy z suszonymi śliwkami, a jest to jeden z tych pasztetów, który myślę, że niejednego może oszukać, więc tym bardziej polecam ;)

12# Wegański piernik pomidorowy

Choć idea dodawania puszki pomidorów do ciasta brzmi jak szaleństwo, to z ręką na sercu mogę Wam powiedzieć, że warto, bo ten piernik to jeden z najbardziej aromatycznych, wilgotnych, a zarazem łatwych pierników, które istnieją. I idealnie nada się, kiedy nie planowaliście piernika, ale jednak w dniu wigilii stwierdzicie, że „a może jednak!” ;-)

13# Piernik z konfiturą mandarynkową i polewą czekoladową

Ten przecudowny wegański piernik z konfiturą mandarynkową i polewą czekoladową to moje ostatnie odkrycie, które łączy w sobie wszystkie słodkie zapachy i smaki świąt. Jest bardzo łatwy, wilgotny, aromatyczny, a do tego bez cukru, więc tym bardziej polecam :-)

14# Wegańskie pierniczki

Tradycyjne pierniczki, które pieczemy co roku z mamą mają niestety w sobie masło i smalec, więc nie są zbyt wegańskie. Ale postanowiłam stworzyć wersję wegańską, której bazą w tym przypadku jest kasza jaglana, która sprawia, że się dobrze trzymają, a jednocześnie są mięciutkie i sycące. A polane polewa czekoladową to już 11/10 ;-)

15# Czekoladowe ciasto pomarańczowe

Ostatnia propozycja, czyli wegańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą to mniej tradycyjne ciasto, które wymyśliłam raczej z kaprysu i chęci zrobienia ciasta pachnącego pomarańczami. Ale tak cudownie rośnie, pachnie i smakuje, że nie mogę Wam go nie polecić. Czekolada, pomarańcza i korzenne przyprawy to prawdziwa świąteczna roślinna petarda ;-)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervi 21 grudnia 2020 - 15:28

Te boczniaki to korzenne? :)

Odpowiedz
pinkyyy 23 grudnia 2020 - 10:15

Tak delikatnie, bo z cynamonem :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close