fbpx

Wegańska wigilia – 15 propozycji na najlepsze roślinne wigilijne dania

by Kucharka w baletkach

Wegańska wigilia nie jest taka trudna jak wielkanocne śniadanie. Tradycyjna wielkanoc bowiem nie proponuje dla wegan właściwie nic. No może poza chlebem ;)

Jednak, wigilijna kolacja jest już bardziej przyjazna roślinożercom. I nawet na typowo tradycyjnej znajdą coś dla siebie. No chyba, że nie przepadają a kapustą i grzybami – wtedy już nie mają co jeść ;)

Jednakże, istnieją też wspaniałe roślinne wigilijne dania inspirowane tradycyjnymi potrawami. Dzięki nim wegańska wigilia może być jeszcze smaczniejsza, ciekawsza. A Wy możecie zaskoczyć swoimi nowatorskimi pomysłami bliskich.

Zebrałam więc dla Was najlepsze potrawy na wegańską wigilię. Znajdziemy tu zarówno te tradycyjne, jak i te nowatorskie przepisy, żeby ta kolacja była naprawdę wyjątkowa. A w tym pechowym 2020 chyba każdy z nas potrzebuje troszkę dopieszczenia ;-)

Wegańska wigilia – 15 propozycji na najlepsze roślinne wigilijne dania

1# Barszcz na zakwasie

Nie ma bardziej wyjątkowego barszczu niż barszcz na zakwasie. Warto więc wstawić zakwas na barszcz wigilijny 6-7 dni przed świętami. I potem ugotować przecudowny aromatyczny barszcz jak za dawnych czasów :) A taki barszcz jest 100% na warzywach, więc weganie mogą spokojnie się nim cieszyć.

2# Uszka z kapustą i grzybami

U mnie w rodzinie niestety nie ma tradycji jedzenia barszczu z uszkami. Więc co roku nadrabiam to na mojej przyjacielskiej wigilii i nie wyobrażam sobie okresu świątecznego bez nich. A uszka z kapustą i grzybami nie dość, że są wegańskie to jeszcze robi się je super z najbliższymi, są mięciutkie i najlepiej jak ich najwięcej ;-)

3# Pierogi z kapustą i grzybami

Korzystając z przepisu na uszka i wycinając nieco większe kółka można od razu zrobić pierogi z kapustą i grzybami, które w większości domów są pozycją obowiązkową. Podane z zasmażaną cebulą zazwyczaj znikają pierwsze ze stołu, a są 100% roślinne :-)

4# Krem grzybowy

Kiedy byłam mama moja ciocia gotowała zabielaną zupę grzybowa. Jednak, ja poszłam krok dalej i stworzyłam przecudownie grzybowy aromatyczny wegański krem grzybowy z nerkowcami i mlekiem roślinnym. Jest gęsty, wyrazisty i sycący. Fani grzybów będą wniebowzięci :-)

5# Seleryba

Seleryba stała się już tak popularna, że właściwie to taki roślinny wigilijny klasyk. Ja jednak polecam ją upiec w przepysznej panierce z mąki z ciecierzycy, a wcześniej chociaż na jedną noc zamarynować w sosie sojowym i wodorostach seler. Wtedy stanie się naprawdę aromatyczny i cudownie morski, a sama seleryba naprawdę będzie rybna ;-)

6# Seleryba po grecku

Wykorzystując za to nadmiar upieczonej seleryby warto zrobić z niej wigilijny klasyk w roślinnej wersji, czyli selerybę po grecku. Ja jestem psychofanką ryby po grecku i 3/4 półmiska zawsze ląduje w moich ustach. Czuję się więc trochę rybnogrecką ekspertką . I z dumą mogę powiedzieć, że ta seleryba po grecku naprawdę przypomina oryginał i smakuje przecudownie.

7# Tofu po grecku

A jeżeli nie macie nadmiaru seleryby albo wolicie pójść w tofu, to równie smacznie wypada tofu w wersji po grecku. W moim odczuciu ma konsystencję mniej rybną niż pieczony seler, ale nori nadaje fajny rybny posmak, tofu wchłania aromaty i całe tofu po grecku smakuje pysznie.

8# Boczniaki po kaszubsku

Nigdy nie byłam fanką śledzi, więc w ostatnim roku wymyśliłam sobie śledzie z boczniaków i wyszły przepyszne. Boczniaki są mięciutkie, aromatyczne, otulone sosem i trzeba się powstrzymywać, żeby nie zjeść całego słoika przed wigilią ;-)

9# Bakłażany po żydowsku

U nas w domu typowo wigilijną potrawą jest też karp po żydowsku, który jest naprawdę udanym sposobem na karpia. A żeby stworzyć wersję roślinną proponuję zastąpić karpia cudownie mięsistym bakłażanem w lekkiej panierce. Wychodzi przesmacznie, lekko słodko i pysznie.

10# Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to po prostu pyszna prosta kapusta z grochem w 100% roślinna, którą znają na pewno mieszkańcy Kujaw. U mnie pojawia się regularnie co roku w wigilię. Choć mama od lat zarzeka się, że jej nie będzie, bo jest zbyt ciężka. Ale rok w rok jest, bo jest po prostu pyszna ;-)

11# Pasztet z soczewicy ze śliwką

W moim odczuciu wegańskie pasztety są dużo smaczniejsze niż tradycyjne mięsne. Dodatkowo, idealnie nadają się na bezmięsną wieczerzę wigilijną. Dla mnie najlepszym roślinnym pasztetem na wigilię jest wersja z soczewicy z suszonymi śliwkami. Jest to jeden z tych pasztetów, który myślę, że niejednego może oszukać. Wegańska wigilia z takim pasztetem będzie idealna :)

12# Wegański piernik pomidorowy

Choć idea dodawania puszki pomidorów do ciasta brzmi jak szaleństwo, to z ręką na sercu mogę Wam powiedzieć, że warto. Ten piernik to jeden z najbardziej aromatycznych, wilgotnych, a zarazem łatwych pierników, które istnieją. I idealnie nada się, kiedy nie planowaliście piernika, ale jednak w dniu wigilii stwierdzicie, że “a może jednak!” ;-)

13# Piernik z konfiturą mandarynkową i polewą czekoladową

Ten przecudowny wegański piernik z konfiturą mandarynkową i polewą czekoladową to moje ostatnie odkrycie. Łączy w sobie wszystkie słodkie zapachy i smaki świąt. Jest bardzo łatwy, wilgotny, aromatyczny. I co więcej, bez cukru, więc tym bardziej polecam :)

14# Wegańskie pierniczki

Tradycyjne pierniczki, które pieczemy co roku z mamą mają niestety w sobie masło i smalec, więc nie są zbyt wegańskie. Postanowiłam więc stworzyć wersję wegańską. Bazą w tym przypadku jest kasza jaglana, która sprawia, że się dobrze trzymają, a jednocześnie są mięciutkie i sycące. A polane polewa czekoladową to już 11/10 ;)

15# Czekoladowe ciasto pomarańczowe

Ostatnia propozycja, czyli wegańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą to mniej tradycyjne ciasto. Wymyśliłam je raczej z kaprysu i chęci zrobienia ciasta pachnącego pomarańczami. Jednak, tak cudownie rośnie, pachnie i smakuje, że nie mogę Wam go nie polecić. Czekolada, pomarańcza i korzenne przyprawy to prawdziwa świąteczna roślinna petarda ;-)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervi 21 grudnia 2020 - 15:28

Te boczniaki to korzenne? :)

Odpowiedz
pinkyyy 23 grudnia 2020 - 10:15

Tak delikatnie, bo z cynamonem :)

Odpowiedz
Kinga 20 grudnia 2021 - 14:29

Bardzo ciekawe przepisy, szczególnie ta “seleryba”. Na pewno zrobię coś dla mojej córki, która jest weganką.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 21 grudnia 2021 - 09:23

Bardzo się cieszę, że się podobają :) Mam nadzieję, że i Pani i córce będzie smakować, ja ją uwielbiam :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close