Jak jeść cukinię to zagwozdka, która bardzo często pojawia się w sezonie cukiniowym. Cukinia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw. Nie chcę ryzykować stwierdzenia, że ulubione, bo ulubionego dziecka się przecież nie wybiera ;)
Jednak, fakt faktem, cukinia to warzyw, które jem najczęściej. Ląduje w moich owsiankach, przygotowuję z niej sałatki i surówki, wrzucam do leczo, makaronu czy po prostu podsmażam i wrzucam na kanapkę z fetą. Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, więc warto wypróbować jej w różnych daniach i połączeniach.
Często jednak widzę, że wiele osób nie wie jak jeść cukinię i jak ją wykorzystać. Przygotowałam więc dla Was małe zestawienie – najlepsze przepisy z cukinii, czyli jak jeść cukinię. Znajdziecie tutaj zarówno propozycje na śniadanie, obiad, kolację czy nawet deser z cukinią. Zapraszam :)
Najlepsze przepisy z cukinii – jak jeść cukinię
1# Cukinia do słoików, czyli sałatka z cukinii na zimę

Cukinia do słoików co roku przyciąga bardzo wielu wielbicieli tej sałatki. Robi się ją sprawnie i szybko. Jest słodka, ale też ostra. Świetnie pasuje do przeróżnych mięs czy koletów warzywnych. Idealna na zatrzymanie smaków lata na dłużej ;)
2# Ketchup z cukinii i pomidorów bez cukru

Ketchup z cukinii kiedyś wydawał mi się lekką fanaberią. Jednak w końcu pokusiłam się o domowy ketchup z cukinii i pomidorów bez cukru. I efekt przerósł moje oczekiwania. Ketchup jest bardzo smaczny, wyrazisty, ma idealną konsystencję i świetnie dopełnia potrawy jak tosty czy zapiekanki z serem. Polecam bardzo :)
3# Krem z cukinii i pesto

Krem z cukinii to była pierwsza zupa krem, którą zrobiłam kiedykolwiek. Poleciła mi ją moja kochana pani od francuskiego i kiedy raz ją zrobiłyśmy z mamą, robiłyśmy ją prawie codziennie. Tym razem jednak proponuję wersję z pesto, które dodaje lekkiej świeżości i oleistości :)
4# Pieczone talarki z cukinii, czyli pieczona cukinia fit

Pieczone plasterki cukinii z papryką i oliwą to dostawka do obiadu lub przystawka, która pojawia się w moim domu regularnie. Cukinia wychodzi mięciutka, pyszna, a dodatek papryki dodaje jej fajnego smaczku. Taka pieczona cukinia jest też bardzo fit, a każdy ją uwielbia, więc warto zrobić :)
5# Coleslaw z cukinii

Coleslaw z cukinii, a właściwie po prostu surówka z cukinii z marchewką i szczypiorkiem to najbardziej popularna surówka u nas w domu w lato. Robi się ją dość szybko, jest delikatna i bardzo uniwersalna. I co ważne, smakuje też dzieciom i mojemu bratu, który nie je prawie żadnej surówki poza pekińskiej z koperkiem ;)
6# Placki z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą to ekspresowe placki z cukinii, które świetnie sprawdzą się na szybki obiad lub kolację. Samo połączenie cukinii i fety to coś, co trzeba znać. Wyrazista słona feta cudownie komponuje się z delikatną mięsistą cukinią. Idealne placki do podania z dipem czosnkowym lub tzatziki.
7# Bigos z cukinii bez mięsa

Bigos z cukinii bez mięsa to przepyszny lekki sezonowy bigos bez dodatku mięsa. Gwarantuję, że zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale też będzie idealny dla wegan. Ja go uwielbiam i zdobył już szerokie grono miłośników, więc bardzo bardzo go polecam :)
8# Tarta z cukinii z fetą i tymiankiem

Tarta z cukinii z fetą i tymiankiem to tarta, która zakochała moją mamą i mnie w tartach. Jest delikatna, sycąca, kremowa, ale dzięki dodatkowi fety i szczypiorku ani trochę nie mdła. Polecam na zimno i na ciepło, tak trzeba jeść cukinię :)
9# Tarta z cukinią, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Tarta z cukinią, suszonymi pomidorami i mozzarellą to równie pyszna tarta, ale nieco cięższa i bardziej konkretna. Wypełnienie jej stanowi starta cukinia z delikatną kremową ricottą, suszone pomidory dodają fajnego wyrazu, a ser mozzarella delikatności i ciągliwości. Cudowna tarta :)
10# Curry z ciecierzycy i cukinii

Curry z ciecierzycy i cukinii to bardzo łatwe i szybkie curry, które smakuje każdemu. Jest lekko słodkie dzieki marchewce i mleczku kokosowemu. Świetnie pasuje do ryżu, ale z kaszą czy makaronem też pasuje.
11# Spaghetti z cukinii z łososiem i parmezanem

Spaghetti z cukinii to fit danie, które polecam na kolację lub lekki posiłek. Kryje się w nim mnóstwo smaku i prezentuje się cudownie. Ja proponuję połączenie cukinii, łososia wędzonego i parmezanu. Prawdziwa bomba umami i cudowności.
12# Pad thai z makaronem z cukinii

Zostając przy makaronie z cukinii, polecam również lekkiego i sezonowego pad thaia z makaronem z cukinii. Choć kocham tradycyjną wersję pad thaia z krewetkami, to taka odświeżona lekka wersja też smakuje cudownie :)
13# Penne gardiniera

Penne gardiniera to niezbyt znane danie kuchni włoskiej, które ja również odkryłam przez przypadek. Jednak, bardzo się cieszę, że je odkryłam ;) Mamy tutaj kuleczki szpinakowe, startą cukinię, parmezan i makaron. Bardzo proste, ale tak świeże i przepyszne połączenie, że nie można go nie pokochać ;)
14# Briam, czyli grecka zapiekanka z ziemniaków, cukinii i pomidorów

Zapiekanka z cukinii to kolejna dobra odpowiedź na pytanie jak jeść cukinię. Briam to właśnie grecka sycąca zapiekanka z ziemniakami, pomidorami, cukinią i fetą. Pięknie wygląda, robi się bardzo łatwo (bo właściwie robi ją za nas piekarnik ;)), jest zdrowa i sycąca. I pachnie wakacjami :)
15# Ratatouille, czyli francuski gulasz warzywny

Ratatouille za to to aromatyczny warzywny gulasz kuchni francuskiej z cukinii, bakłażanów, pomidorów i papryki. Jestem pewna, że większość z Was o nim słyszała za sprawą filmu animowanego o tej nazwie. Domowa wersja smakuje tak cudownie, jak opisał to krytyk na końcu filmu. Trust me ;)
16# Dietetyczna pizza z cukinii z mozzarellą

Pizza z cukinii może brzmieć jak lekka profanacja, ale smakuje bardzo dobrze. Oczywiście nie zachęcam do rezygnowania z tradycyjnej pizzy. Jednak, taka pizza cukiniowa to bardzo świeża wersja okrągłego placka z dodatkami i serem, której warto spróbować. Idealna na diecie ograniczającej kalorie, ale nie tylko – jest pyszna, ładnie się trzyma i pięknie wygląda :)
17# Pieczona cukinia faszerowana pieczarkami

Jeżeli lubicie zapiekane warzywa faszerowane, to cukinia idealnie się do tego nadaje. Lekko ją wydrążając, można uzyskać kształt ładnej łódeczki, do której można napchać dużo dodatków ;) Ja szczególnie polecam wersję z pieczarkami i serem mozzarella, ale w tym wypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia, bo do faszerowanej cukinii pasuje wszystko ;)
18# Owsianka z cukinią i owocami

Owsianka na tej liście może zdziwić. Jednak, zapewniam, że dodanie cukinii do owsianki to prawdziwy lifechanger. Dzięki takiemu trikowi, w łatwy sposób można zwiększyć objętość owsianki, uczynić ją bardziej sycącą, a do tego fajnie ją zagęścić. Co więcej, nie wpływając specjalnie na smak ;)
19# Orzechowy chlebek cukiniowy bez cukru

Orzechowy chlebek cukiniowy z kolei to świetny pomysł na śniadanie, fit deser lub nawet kolację. Jest przyjemnie orzechowy i lekko słodki. Ja uwielbiam go solo, ale podanie go z twarożkiem i miodem sprawia, że smakuje jak najlepszy deser. Bardzo polecam :)
20# Czekoladowe ciasto z cukinią

Ostatnie połączenie, które Wam proponuję, jest też dość nieszablonowe. Cukinia i czekolada brzmi jak coś, co nie do końca do siebie pasuje. Wystarczy jednak raz zrobić to czekoladowe ciasto z cukinią, żeby zmienić zdanie. Cukinia w tym wypadku nie jest w ogóle wyczuwalna, ale zapewnia odpowiednią wilgotność ciasta. Koniecznie spróbujcie :)