Co jeść w czasie kwarantanny? – 25 pomysłów na łatwe tanie sycące potrawy małoskładnikowe

Jeszcze niedawno przez myśl by mi nie przeszło, że będę pisać taki wpis za kilka miesięcy. Niby coś się słyszało o wirusie w Chinach, ale to tak szybko postąpiło, że chyba nikt nie był do końca przygotowany na to co się zdarzy. I do dziś pamiętam swoją ostatnią wizytę w supermarkecie w poprzednim tygodniu, kiedy ludzi ogarnęła straszna panika i półki były puste – zero ziemniaków, cebuli, marchewki, jabłek, mrożonek, puszek (poza ostatnią z kukurydzą), wędlin, płatków owsianych i – oczywiście papieru toaletowego.

W sumie nawet nie dziwię się, że spanikowali, bo to wszystko stało się bardzo szybko i nikt nie był przygotowany. Nagle pozamykali szkoły, uczelnie, restauracje, kina, teatry i zalecają, żebyśmy zamknęli się w domu i nie wychodzili. Mimo, że sytuacja jest trudna to warto się do niej zastosować i nie chodzić co rusz po bułkę, po ryż, po loda, po wodę czy po chusteczki tylko zrobić raz porządne zakupy i nie wydziwiać w kuchni. A ja dzisiaj chciałabym Wam w tym pomóc ;-)

Ja sama miewałam swoje zachcianki i często zdarzało się, że łaziłam szukając po sklepach kiełków fasoli mung, bo chciałam sobie pad thaia zrobić. Albo miałam ochotę na taki przepyszny tościk z mozzarellą i awokado, więc grzałam do biedry po awokado hass. Ale teraz nie czas na spełnianie swoich kaprysów, tylko umiejętne smaczne gotowanie z tego co mamy. Nie wiem co dokładnie komu udało się zdobyć, więc przygotowałam więc dla Was 25 pomysłów na łatwe tanie sycące potrawy małoskładnikowe, które mam nadzieję, że Was zainspirują i pozwolą smacznie zdrowo zjeść :-) (i nie przejeść się jajecznicą i tostami z serem ;-)).

Nie znajdziecie w tym wpisie nowobogackich składników typu awokado haas, mozzarella bufalla, prosciutto San Daniele, trufle, suszone pomidory w oleju z goździka, łosoś norweski, krewetki z Morza Karaibskiego czy kawior. Starałam się wybierać takie przepisy, które są z prostych łatwodostępnych składników, które powinny być w każdym sklepie (sklep sojowy jest już nawet w tych małych lokalnych, nie? :D) i chyba najbardziej fancy składnikiem jest tu batat, który i tak kupicie w każdej biedronce. Zapraszam więc na 25 pomysłów na łatwe tanie sycące potrawy :-)

Co jeść na kwarantannie? – 25 pomysłów na łatwe tanie sycące potrawy małoskładnikowe

1# Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka

Oj te kotlety towarzyszyły mi przez całe studia i do dzisiaj chętnie do nich wracam. Są bardzo sycące, bardzo łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Ja je absolutnie uwielbiam i to jeden z najlepszych sposobów na spożytkowanie puszki z tuńczyka <3

2# Omlet owsiany

Omlet owsiany to najbardziej minimalistyczna i uniwersalna wersja omletu, z którą się kiedykolwiek spotkałam. Wystarczy zalać płatki owsiane, odstawić, dodać jajko i usmażyć. Smakuje świetnie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, więc można kombinować :-)

3# Dwuskładnikowe placki z kaszy jaglanej

Te placki z kaszy jaglanej i mleka roślinne to, podobnie jak omlet, superuniwersalna propozycja, którą możecie poratować się, gdy brak Wam pomysłu na śniadanie, obiad czy kolację. Ja uwielbiam je zarówno z jabłkami i jogurtem, jak i z hummusem i szpinakiem.

4# Zupa krem z brokułów

Zupy krem to kolejny świetny pomysł, bo są bardzo sycące, pożywne i szybkie do zrobienia. Ten najłatwiejszy krem z brokułów jest tylko tego potwierdzeniem – same brokuły, marchewka i bulion. I oczywiście feta do podania, ale jeżeli jesteście weganami nie jest konieczna ;-) Podobny krem możecie zrobić z marchewek, kalafiora lub pietruszki.

5# Pieczone placki ziemniaczane bez mąki

Tradycyjne placki ziemniaczane kojarzą mi się z tłustym, ale przesmacznym daniem, które mama robiła nam na kolację i obowiązkowo posypywała cukrem. Te pieczone placki ziemniaczane bez mąki są dużo lżejsze (bo pieczone) i dużo bardziej pasują do wytrawnych połączeń. Placki są fajnie chrupiące, mocno ziemniaczane, a podane z burakami smakują ekstra <3

6# Sasznie z twarogiem

Jestem pewna, że 90% z Was nie znało wcześniej tego cudownego białoruskiego dania. Sasznie z twarogiem troszkę przypominają nasze rodzime ruskie, bo w środku skrywają twaróg, a skorupka to ziemniaki, ale podane w takiej formie smakują równie dobrze, ale nieco inaczej. Bardzo polecam :-)

7# Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem

Omlet to idealny pomysł na wykorzystanie tych 10 wytłaczanek jaj, które kupiliście ;-) A tak serio to jestem pewna, że każdy uwielbia omlety, a ja polecam Wam omlet szpinak-pieczarki-ser. Jest absolutnie uzależniający, ser się cudownie ciągnie i pasuje idealnie do pieczarek, jaj i szpinaku. Mam nadzieję, że macie troszkę mrożonego szpinaku :-)

8# Spaghetti z pomidorami i mozzarellą

Do tego spaghetti z pomidorami i mozzarellą możecie spokojnie użyć puszki pomidorów lub passaty i wyjdzie przesmaczne! Jest to bardzo minimalistyczny przepis, ale połączenie pomidorów i mozzarelli nie może nie smakować. A takie spaghetti to takie przyjemne szybkie comfort food, który kocha przecież każdy <3

9# Pasta alla norma, czyli makaron z bakłażanem

Mam nadzieję, że złapaliście ze 2 bakłażany (były na promce, mam nadzieję, że nie tylko u mnie :p) i możecie teraz zrobić ten przepyszny łatwy makaron, który (podobno) Włosi uwielbiają. Są tu właściwie tylko pomidory, bakłażan i oliwa, ale tworzą takie cudowne połączenie, że absolutnie niczego nie brakuje <3

10# Spaghetti z papryką i masłem orzechowym

To chyba najładniejsze danie w zestawieniu, ale potrzebujecie do niego tylko 3 składników, a smakuje jakbyście włożyli tam ich milion, więc nie mogłam go tutaj nie umieścić. Macie dużo papryki, trochę masła orzechowego i sosu sojowego? Bo jeśli tak to koniecznie musicie zrobić to spaghetti z papryką i masłem orzechowym <3

11# Pasztet z soczewicy i pieczarek

Pasztety roślinne to idealny sposób na wykorzystanie zalegających strączków i żeby mieć spokój z kolacjami lub śniadaniami na 2-3 dni ;-) Ja polecam Wam połączenie pieczarek i zielonej soczewicy, które jest absolutnie mistrzowskie i idealnie smakuje na kanapce lub jako przekąska.

12# Pasztet z kalafiora

A tutaj kolejny pasztet roślinny – ten z kalafiora, pestek dyni i kaszy jaglanej. Jadłam naprawdę wiele pasztetów roślinnych, ale ten jest zdecydowanie moim ulubieńcem <3 U mnie w domu zazwyczaj jadało się kalafior polany bułka tartą, więc sam fakt, że można robić takie cuda z kalafiora już wiele zmienia.

13# Hreczniaki, czyli kotleciki z kaszy gryczanej

Kasza gryczana to chyba najbardziej polska kasza, którą się kocha albo nienawidzi. Ale obojętnie z której strony barykady jesteście polecam, żebyście spróbowali hreczniaków, bo to zupełnie inna kasza gryczana niż taka ugotowana w wodzie i podana obok gulaszu. Hreczniaki robi się z kaszy i twarogu i wychodzą fajnie chrupiące, wyraziste i sycące. Są super <3

14# Placki z cukinii z fetą

Jeżeli w Waszej lodówce zalega troszkę cukinii i fety (można spokojnie użyć serka fetopodobnego ;-)) warto zrobić z niej bardzo proste, łatwe i sycące placki z cukinii i fety. W ogóle połączenie cukinii i fety jest dla mnie lepsze niż bardziej popularne połączenie szpinaku i fety. Placki idealnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.

15# Placki z pomidorów

Te placki z pomidorów to jedno z moich największych zaskoczeń kulinarnych. Robi je się tylko z pomidorów, mąki i przypraw, a smakują tak przecudownie, że chce się ich coraz więcej. Tutaj wielki ukłon w stronę kuchni greckiej i naprawdę warto spróbować, bo są przepyszne.

16# Placki z batatów

I jeszcze jedna propozycja na placki – tym razem szybkie placki z batatów. Są bardzo łatwe, szybkie i sycąca, a pasują zarówno na obiad, jak i na śniadanie czy kolację. Smakują bardzo fajnie w słodkich połączeniach z owocami lub na wytrawnie. Spróbujcie sami i znajdzie swoją ulubioną wersję :-)

17# Muffinki z fetą i papryką

Muffinki raczej kojarzą się ze słodkimi pięknymi babeczkami, najlepiej z górką słodkiego kremu na wierzchu i kolorową posypką, ale zapewniam, że wytrawna wersja jest równie pyszna, co słodka, a dużo bardziej syci i pasuje na każdą porę dnia. Możecie kombinować, a ja podsuwam jedną z moich ulubionych wersji, czyli z papryką i fetą.

18# Burgery z ciecierzycy

Musiała też oczywiście pojawić się propozycja z ciecierzycą, bo (jak w mojej pracy nazywają ziemniaka nadwarzywem :p) tak ciecierzyca może być nadwarzywem strączkowym. Jest sycąca, bardzo smaczna, a wszelkie kotlety i burgery z niej smakują super. Tutaj podrzucam Wam propozycję na wersję z fetą, ale można zrobić też bez sera i będzie mega smaczna tak czy siak :-)

19# Pieczone pulpety z kaszy jaglanej i cieciorki

Zostając przy cieciorce polecam też takie piękne okrągłe pulpety z kaszy jaglanej i ciecierzycy. W przepisie jest dość sporo przypraw, ale grunt to curry, a pulpety są mega smaczne i sycące. Tylko koniecznie podajcie z sosem, pomidorowym lub czosnkowym, bo same w sobie są dość suche ;-)

20# Spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem

Spanakorizo to kolejne przepyszne danie kuchni greckiej z prostych składników dające przecudowny efekt. Bardzo fajnie pasuje do drobiu albo jajek, ale już jako samodzielne danie wypada super.

21# Owsianka a la ciasto marchewkowe

Wiele z nas ma teraz troszkę więcej czasu na śniadania, więc warto popróbować nowości i się trochę rozpieścić. A taka pieczona owsianka smakuje troszkę jak ciasto marchewkowe i można podać ją z masłem orzechowym lub migdałowym i jogurtem. Dzieciom na pewno też posmakuje :-)

22# Blondies z cieciorki

Z ciecierzycy można zrobić przecudowne kotlety, ale też przepyszne ciasta! Blondies z ciecierzycy z czekoladą smakuje jak legitne normalne ciasto, a robi się je w jednej misce i jest bez cukru. Koniecznie spróbujcie i każcie zgadnąć innym, z czego jest ;-)

23# Zdrowe muffinki szarlotkowe

Nie każdemu chce się piec ciasta, ale robienie muffinek brzmi jakoś tak przyjemniej i łatwiej, a te muffinki szarlotkowe są bardzo łatwe i bardzo pyszne i do tego zdrowe, więc tym bardziej polecam. Muffinki są delikatne, mocno jabłkowe z nutką cynamonu. Będą smakować każdemu :-)

24# Ciasteczka owsiane

Te trzyskładnikowe ciasteczka owsiane są też superłatwe i szybkie do zrobienia, a idealnie sycą i zaspokajają ochotę na słodycze. W przepisie polecam użycie jagód goji, ale spokojnie możecie je zastąpić naszą suszoną żurawiną, rodzynkami czy daktylami.

25# Wegańskie pancakes bananowe

Dużo tutaj placków, ale nie mogłam powstrzymać się przed dodaniem tych przesmacznych wegańskich pancakes bananowych, które są już same w sobie słodkie, delikatne i smakują absolutnie każdemu. Ja najbardziej lubię je jeść na śniadanie, ale na podwieczorek czy kolację też się idealnie nadadzą :-)

Drukuj


1 thought on “Co jeść w czasie kwarantanny? – 25 pomysłów na łatwe tanie sycące potrawy małoskładnikowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *