fbpx

Łatwe tanie sycące potrawy małoskładnikowe – 25 pomysłów na szybko i łatwo

by Kucharka w baletkach

Jeszcze niedawno przez myśl by mi nie przeszło, że będę pisać taki wpis za kilka miesięcy. Pandemia tak szybko postąpiła, że chyba nikt nie był do końca przygotowany na to co się zdarzy.

Do dziś pamiętam swoją ostatnią wizytę w supermarkecie w poprzednim tygodniu. Ludzi ogarnęła straszna panika i półki były puste – zero ziemniaków, cebuli, marchewki, jabłek, mrożonek, puszek, wędlin, płatków owsianych i – oczywiście, papieru toaletowego.

Nie dziwię się nawet, że ludzie spanikowali. To wszystko stało się bardzo szybko i nikt nie był przygotowany. Nagle pozamykali szkoły, uczelnie, restauracje, kina, teatry. Dodatkowo, zalecają, żebyśmy zamknęli się w domu i nie wychodzili. Mimo, że sytuacja jest trudna to warto się do niej zastosować i nie chodzić co rusz po bułkę, po ryż, po loda, po wodę czy po chusteczki. Polecam zrobić raz porządne zakupy i nie wydziwiać w kuchni. A ja dzisiaj chciałabym Wam w tym pomóc ;)

Nadszedł więc czas na umiejętne smaczne gotowanie z tego co mamy. Nie wiem co dokładnie komu udało się zdobyć. Przygotowałam więc dla Was 25 pomysłów na łatwe tanie sycące potrawy małoskładnikowe. Mam nadzieję, że Was zainspirują i pozwolą smacznie zdrowo zjeść :)

Nie znajdziecie w tym wpisie nowobogackich składników typu awokado haas, mozzarella bufalla, prosciutto San Daniele, trufle, suszone pomidory w oleju z goździka, łosoś norweski, krewetki z Morza Karaibskiego czy kawior. Starałam się wybierać takie przepisy, które są z prostych łatwodostępnych składników. Powinny być w każdym sklepie. Chyba najbardziej fancy składnikiem jest tu batat, który i tak kupicie w każdej biedronce. Zapraszam więc na 25 pomysłów na łatwe tanie sycące potrawy :)

Łatwe tanie sycące potrawy małoskładnikowe – 25 pomysłów na szybko i łatwo

1# Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka

Oj te kotlety towarzyszyły mi przez całe studia i do dzisiaj chętnie do nich wracam. Są bardzo sycące, bardzo łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Ja je absolutnie uwielbiam i to jeden z najlepszych sposobów na spożytkowanie puszki z tuńczyka.

2# Omlet owsiany

Omlet owsiany to najbardziej minimalistyczna i uniwersalna wersja omletu, z którą się kiedykolwiek spotkałam. Wystarczy zalać płatki owsiane, odstawić, dodać jajko i usmażyć. Smakuje świetnie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, więc można kombinować :)

3# Dwuskładnikowe placki z kaszy jaglanej

Te placki z kaszy jaglanej i mleka roślinne to, podobnie jak omlet, superuniwersalna propozycja, którą możecie poratować się, gdy brak Wam pomysłu na śniadanie, obiad czy kolację. Ja uwielbiam je zarówno z jabłkami i jogurtem, jak i z hummusem i szpinakiem.

4# Zupa krem z brokułów

Zupy krem to kolejny świetny pomysł. Są bowiem bardzo sycące, pożywne i szybkie do zrobienia. Ten najłatwiejszy krem z brokułów jest tylko tego potwierdzeniem – same brokuły, marchewka i bulion. I oczywiście feta do podania, ale jeżeli jesteście weganami nie jest konieczna ;) Podobny krem możecie zrobić z marchewek, kalafiora lub pietruszki.

5# Pieczone placki ziemniaczane bez mąki

Tradycyjne placki ziemniaczane kojarzą mi się z tłustym, ale przesmacznym daniem, które mama robiła nam na kolację i obowiązkowo posypywała cukrem. Te pieczone placki ziemniaczane bez mąki są dużo lżejsze (bo pieczone) i dużo bardziej pasują do wytrawnych połączeń. Placki są fajnie chrupiące, mocno ziemniaczane, a podane z burakami smakują ekstra.

6# Sasznie z twarogiem

Jestem pewna, że 90% z Was nie znało wcześniej tego cudownego białoruskiego dania. Sasznie z twarogiem troszkę przypominają nasze rodzime ruskie. W środku skrywają twaróg, a skorupka to ziemniaki, ale podane w takiej formie smakują równie dobrze, ale nieco inaczej. Bardzo polecam :-)

7# Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem

Omlet to idealny pomysł na wykorzystanie tych 10 wytłaczanek jaj, które kupiliście ;) A tak serio to jestem pewna, że każdy uwielbia omlety, a ja polecam Wam omlet szpinak-pieczarki-ser. Jest absolutnie uzależniający, ser się cudownie ciągnie i pasuje idealnie do pieczarek, jaj i szpinaku. Mam nadzieję, że macie troszkę mrożonego szpinaku :-)

8# Spaghetti z pomidorami i mozzarellą

Do tego spaghetti z pomidorami i mozzarellą możecie spokojnie użyć puszki pomidorów lub passaty i wyjdzie przesmaczne! Jest to bardzo minimalistyczny przepis, ale połączenie pomidorów i mozzarelli nie może nie smakować. A takie spaghetti to takie przyjemne szybkie comfort food, który kocha przecież każdy <3

9# Pasta alla norma, czyli makaron z bakłażanem

Mam nadzieję, że złapaliście ze 2 bakłażany (były na promce, mam nadzieję, że nie tylko u mnie :p) i możecie teraz zrobić ten przepyszny łatwy makaron, który (podobno) Włosi uwielbiają. Są tu właściwie tylko pomidory, bakłażan i oliwa, ale tworzą takie cudowne połączenie, że absolutnie niczego nie brakuje <3

10# Spaghetti z papryką i masłem orzechowym

To chyba najładniejsze danie w zestawieniu, ale potrzebujecie do niego tylko 3 składników, a smakuje jakbyście włożyli tam ich milion, więc nie mogłam go tutaj nie umieścić. Macie dużo papryki, trochę masła orzechowego i sosu sojowego? Bo jeśli tak to koniecznie musicie zrobić to spaghetti z papryką i masłem orzechowym <3

11# Pasztet z soczewicy i pieczarek

Pasztety roślinne to idealny sposób na wykorzystanie zalegających strączków i żeby mieć spokój z kolacjami lub śniadaniami na 2-3 dni ;-) Ja polecam Wam połączenie pieczarek i zielonej soczewicy, które jest absolutnie mistrzowskie i idealnie smakuje na kanapce lub jako przekąska.

12# Pasztet z kalafiora

A tutaj kolejny pasztet roślinny – ten z kalafiora, pestek dyni i kaszy jaglanej. Jadłam naprawdę wiele pasztetów roślinnych, ale ten jest zdecydowanie moim ulubieńcem <3 U mnie w domu zazwyczaj jadało się kalafior polany bułka tartą, więc sam fakt, że można robić takie cuda z kalafiora już wiele zmienia.

13# Farinata z ziemniakami

Mąka z ciecierzycy to coś, co każdy powinien mieć w kuchni. Można z niej zrobić nie tylko idealne wegańskie pancakes, ale też dwuskładnikowy klasyk włoski, czyli farinatę. Wystarczy mąka i oliwa oraz wybrane dodatki. Z ziemniakami i szpinakiem smakuje cudownie :)

14# Placki z cukinii z fetą

Jeżeli w Waszej lodówce zalega troszkę cukinii i fety (można spokojnie użyć serka fetopodobnego ;-)) warto zrobić z niej bardzo proste, łatwe i sycące placki z cukinii i fety. W ogóle połączenie cukinii i fety jest dla mnie lepsze niż bardziej popularne połączenie szpinaku i fety. Placki idealnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.

15# Placki z pomidorów

Te placki z pomidorów to jedno z moich największych zaskoczeń kulinarnych. Robi je się tylko z pomidorów, mąki i przypraw, a smakują tak przecudownie, że chce się ich coraz więcej. Tutaj wielki ukłon w stronę kuchni greckiej i naprawdę warto spróbować, bo są przepyszne.

16# Placki z batatów

I jeszcze jedna propozycja na placki – tym razem szybkie placki z batatów. Są bardzo łatwe, szybkie i sycąca, a pasują zarówno na obiad, jak i na śniadanie czy kolację. Smakują bardzo fajnie w słodkich połączeniach z owocami lub na wytrawnie. Spróbujcie sami i znajdzie swoją ulubioną wersję :-)

17# Muffinki z fetą i papryką

Muffinki raczej kojarzą się ze słodkimi pięknymi babeczkami, najlepiej z górką słodkiego kremu na wierzchu i kolorową posypką, ale zapewniam, że wytrawna wersja jest równie pyszna, co słodka, a dużo bardziej syci i pasuje na każdą porę dnia. Możecie kombinować, a ja podsuwam jedną z moich ulubionych wersji, czyli z papryką i fetą.

18# Burgery z ciecierzycy

Musiała też oczywiście pojawić się propozycja z ciecierzycą, bo (jak w mojej pracy nazywają ziemniaka nadwarzywem :p) tak ciecierzyca może być nadwarzywem strączkowym. Jest sycąca, bardzo smaczna, a wszelkie kotlety i burgery z niej smakują super. Tutaj podrzucam Wam propozycję na wersję z fetą, ale można zrobić też bez sera i będzie mega smaczna tak czy siak :-)

19# Pieczone pulpety z kaszy jaglanej i cieciorki

Zostając przy cieciorce polecam też takie piękne okrągłe pulpety z kaszy jaglanej i ciecierzycy. W przepisie jest dość sporo przypraw, ale grunt to curry, a pulpety są mega smaczne i sycące. Tylko koniecznie podajcie z sosem, pomidorowym lub czosnkowym, bo same w sobie są dość suche ;-)

20# Spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem

Spanakorizo to kolejne przepyszne danie kuchni greckiej z prostych składników dające przecudowny efekt. Bardzo fajnie pasuje do drobiu albo jajek, ale już jako samodzielne danie wypada super.

21# Owsianka a la ciasto marchewkowe

Wiele z nas ma teraz troszkę więcej czasu na śniadania, więc warto popróbować nowości i się trochę rozpieścić. A taka pieczona owsianka smakuje troszkę jak ciasto marchewkowe i można podać ją z masłem orzechowym lub migdałowym i jogurtem. Dzieciom na pewno też posmakuje :-)

22# Blondies z cieciorki

Z ciecierzycy można zrobić przecudowne kotlety, ale też przepyszne ciasta! Blondies z ciecierzycy z czekoladą smakuje jak legitne normalne ciasto, a robi się je w jednej misce i jest bez cukru. Koniecznie spróbujcie i każcie zgadnąć innym, z czego jest ;-)

23# Zdrowe muffinki szarlotkowe

Nie każdemu chce się piec ciasta, ale robienie muffinek brzmi jakoś tak przyjemniej i łatwiej, a te muffinki szarlotkowe są bardzo łatwe i bardzo pyszne i do tego zdrowe, więc tym bardziej polecam. Muffinki są delikatne, mocno jabłkowe z nutką cynamonu. Będą smakować każdemu :-)

24# Ciasteczka owsiane

Te trzyskładnikowe ciasteczka owsiane są też superłatwe i szybkie do zrobienia, a idealnie sycą i zaspokajają ochotę na słodycze. W przepisie polecam użycie jagód goji, ale spokojnie możecie je zastąpić naszą suszoną żurawiną, rodzynkami czy daktylami.

25# Wegańskie pancakes bananowe

Dużo tutaj placków, ale nie mogłam powstrzymać się przed dodaniem tych przesmacznych wegańskich pancakes bananowych, które są już same w sobie słodkie, delikatne i smakują absolutnie każdemu. Ja najbardziej lubię je jeść na śniadanie, ale na podwieczorek czy kolację też się idealnie nadadzą :-)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervi 20 marca 2020 - 08:30

Takie wpisy powinny powstawać aby nie marnowac tony zywności którą nakupili POlacu ;)

Odpowiedz
Marta 23 października 2020 - 09:44

Świetne zestawienie! Dużo zapisałam sobie do wypróbowania. Dziękuję :)
Nie otwiera mi się jedynie przepis na 22# Blondies z cieciorki, czy mogę prosić o link?

Odpowiedz
pinkyyy 24 października 2020 - 10:16

Oj musiałam robić przegląd bloga i chyba usunęłam ten wpis przez przypadek – ale jest bardzo łatwy, więc tutaj go napiszę:
1 puszkę ciecierzycy (240 g lub 100 g suchej ciecierzycy moczonej przez noc i ugotowanej do miękkości) miksujemy blenderem z 100 g masła orzechowego, 4-5 łyżkami syropu klonowego lub miodu, 1 jajkiem, 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego i 1/4 łyżeczki proszku. Dodajemy 1/2 tabliczki lub całą posiekanej gorzkiej/deserowej czekolady i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy i już :-)

Odpowiedz

Skomentuj

Close